Svetlana Ceca Ražnatović

Svetlana Ceca Ražnatović, kako bi to rekli profesionalni biografi, imala je stvarno srećno detinjstvo. Rođena je 1973. godine u zivopisnoj Žitorađi, selu kraj bogatog Prokuplja. Otac Slobodan mašinbravar, majka Mira, prosvetni radnik, podizali su u slozi i ljubavi svoju prvorođenu devojčicu. Kasnije ljubavi nije manjkalo ni Cecinoj mlađoj sestri Lidiji.

Kažu da je propevala kao petogodišnja klinka, a prvi nastup imala u devetoj godini. Kada je letovala 1987. godine sa roditeljima na Crnogorskom primorju zapevala je u bašti jednog hotela, i čuo ju je iskusni harmonikaš, kompozitor i aranžer Mirko Kodić. Shvatio je da se radi o prvorazrednom talentu. Odmah se dogovorio da se krene sa LP pločom. U projekat se umešao i kompozitor folka i muzički urednik naše najjače diskografske kuće PGP RTS Dobrivoje Doca Ivanković, kasnije autor prvih njenih mega-hitova. Spremila se 1988. godine njena prva ploča, a kao četrnaestogodišnja klinceza osvaja publiku na festivalu folka „Ilidza“ u Sarajevu, sa velikim tinejdzerskim hitom, pesmom „Cvetak zanovetak“, i osvaja jednu od nagrada publike i stručnog žirija.

Danas mnogi ne znaju, ali simapticna, slatka, ali i zgodna Ceca kao zdravi devojcurak bila je zagrejana i zainteresovana za bodi bilding. Nije volela kafice, zurke, nocna bancenja, vec je bila sjajan sportista. Godine 1983. postaje prvakinja eks Jugoslavije u bodi bildingu. Sport joj je omogucio da uziva u jelu – da jede sta hoce i koliko hoce, a da ipak ima besprekornu liniju. No, vratimo se muzici…

Sa pesmom „To, Miki“ postaje po prvi put 1990. godine prva hit-pevačica, a ploče joj se prodaju u preko 350.000 primeraka. Slede hitovi i pobede na „Poselu 202″, „Folk ligi“, duetska pesma sa Kebom „U snu ljubim medna usta“ postaje pesme godine, osvaja prvi „Oskar popularnosti“…čak je 1991, godine u filmu Stojana Stojicica „Koštana“, glumila i pevala Koštanu, lepoticu vrele krvi. Međutim, nije pristala da se razgolićuje i na seksi-scene, i napušta već snimljen projekat.

Postaje poslednja mega-zvezda druge Jugoslavije, pred sam rat, uz novinske naslove: „Ofanziva nove Cece“, Lepotica vrele krvi“, „Ceca se zaljubiška“ (sa fudbalerom Vladanom Lukicem), „Koštana se vraća kući“, „Bekstvo zbog ljubavi “ (bila je jedno vreme u Svajcarskoj kraj svoje velike ljubavi, fudbalera Hare Samardića, nekadašnje zvezde banjalučkog „Borca“), „Ni oteta-ni prokleta“, „Ludovanju je kraj“, „Prošlost sam zaboravila“…Vraća se u Beograd i sledi trijumfalna l993. godina, kada obara sve diskografske i estradne rekorde sa albumom „Šta je to u tvojim venama“. Posle tog albuma dobija pesmu od tandema Fute Radulovica i Marine Tucakovic „Kukavica“ (koju su pre nje odbile Vesna Zmijanac, Mira Škorić i Ana Bekuta). Pesma postaje hit-godine, a Ceca ima svoj veliki prvi trijumfalni koncert pred 10.000 svojih „fanova“ na beogradskom stadionu „Tašmajdan“. Zabavljala se na kratko sa beogradskim „žestokim momkom“ Dejanom Marjanovićem Sabanom, koji je tragično završio.

Godina 1994. bila je zapamćena po mega koncertu u beogradskoj hali „Pionir“ pred 9.000 posetilaca, na kome su kao gosti pevali Mira Škorić, Željko Šašić, Knez i Oliver Mandić. Na koktelu posle koncerta po prvi put je promovisana nova ljubavna romansa Cece sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Ubrzo zatim, februara 1995. godine održana je njihova velika i nezapamćena svadba u hotelu „Beograd interkontinental“ koju su mnogi nazvali „venčanjem decenije“. Ceca rađa Arkanu dvoje dece Veljka i Anastasiju. Ceca se učvršćuje na Olimp najpopularnije, najkurentnije i najkomercijalnije estradne zvezde nove Jugoslavije. Postaje aktivna u radu humanitarne fondacije „Treće dete“. Slede hit za hitom: „Beograde“, „Idi, dok si mlad“, „Fatalna ljubav“, „Neodoljiv-neumoljiv“, „Isuse“, „Maskarada“, „Noćas kuća časti“…

Godine 1988. Ceca postaje predsednik fudbalskog kluba „Obilic“, koji je pod Arkanovim vodjstvom godinu dana ranije postao sampion Jugoslavije. Posle NATO agresije sledi njen sjajan album sa duetskim hitovima „Crni sneg“ sa Acom Lukasom i „Drugarice“ sa Majom Markovic iz dueta „Luna“, uz odlicne pesme „Crveno“, „Dokaz“…

Na vrhuncu karijere i porodične sreće, januara 2000. godine, u istom hotelu gde su pravili nezaboravno svadbeno veselje, ubijaju Arkana. Od tada pa do nedavno Ceca se povukla u sebe, nije davala nikakve izjave za javnost i žalila je svoju najveću ljubav. Danas se pojavljuje i u sportskoj štampi kao direktorka „Obilića“, i postala je vrhunski znalac fudbala.

Početkom oktobra 2001. godine pojavio se njen novi „milenijumski“ album u izdanju „Grand produkcije“. Svuda u svetu vlada veliko interesovanje za Cecin diskografsko-estradni kambek, a po svim reakcijama slušalačke publike, očekuje se da album obori mnoge rekorde u prodaji. Ceca još uvek na ovoj osiromašenoj YU estradi nema pravu konkurenciju. Ona i Zdravko Čolić pobrali su sve lovorike, čvrsto stoje na vrhu estradne kule, a iza njih… velika praznina… pa se tek može neko usuditi da kaže kako je „na drugom mestu iza Cece i Čole“!

Nismo uspeli da nađemo na internetu ni jednu jedinu sliku na kojoj je Ceca gola. Slike gole Cece ne postoje, ili bar niko od nas ne zna da postoje.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Ceca je najbolja pevacica svih vremena